Καρυές Λακωνίας
Πεζοπορούμε στον όμορφο οικισμό, με ενα συνδυασμό μονοπατιών και περασμάτων εκπληκτικής φυσιολατρικής αξίας. Στις δυτικές πλαγιές του Πάρνωνα, το χωριό στέκεται απο την αρχαιότητα σε υψόμετρο 950 μέτρων. Βρίσκεται στην θέση του ομώνυμου αρχαίου οικισμού, στον οποίον οφείλουν το όνομά τους οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου.
Στις Καρυές λέγεται πως συγκέντρωσε τον στρατό του ο βασιλιάς της Σπάρτης Μενέλαος, πριν αναχωρήσει για την Τροία. Εύλογα μπορούμε να ταυτίσουμε το πέρασμα του Μενελάου με τη φύτευση των υπεραιωνόβιων, πλέον, πλατανιών της Παναγίας, τα οποία λέγεται ότι τα φύτεψε ο ίδιος.
Οι Καρυές αποτέλεσαν το μήλο της έριδος μεταξύ Τεγέας και Σπάρτης. Άλλαξε αρκετές φορές χέρια, για να καταλήξει τελικώς στη Σπάρτη. Το χωριό αποτελεί έδρα της ομώνυμης κοινότητας και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2021 είναι 582 κάτοικοι, ενώ τούς χειμερινούς μήνες δεν υπερβαίνει τους 200. Ο οικισμός μέχρι το 1930 ονομαζόταν Αράχωβα, οπότε και μετονομάστηκε σε Καρυές.
Το μονοπάτι που κάνουμε εκπλήσσει με τα τοπία του, τις ανέγγιχτες ρεματιές με την παλιά βρύση Ντεβέκου και εναν μικρό καταρράκτη, και βέβαια τις πανέμορφες καστανιές που υπάρχουν παντού. Έχουμε αρκετά ωραία να δούμε! Ξεκινώντας απο το ιστορικό χωριό επισκεπτόμαστε το μνημείο Καρυάτιδων το οποίο εγκαινιάστηκε το 1983. Αποτελεί αντίγραφο του τμήματος του αρχαίου Ναού του Ερέχθειου στην Ακρόπολη των Αθηνών. Θα δούμε το κοινοτικό ρολόι σε μια προνομιακή θέση από την οποία ο επισκέπτης αποκτά μια πανοραμική θέα σχεδόν του συνόλου του χωριού, τον προπόδων του Πάρνωνα και του όγκου του Ταϋγέτου. Στις 15 Μαρτίου 1944, δεύτερη ημέρα όπου οι Ναζί σε επιδρομή τους έκαιγαν το χωριό, μαζί με όλα τα άλλα ανατίναξαν και αυτό. Αρχικά έσπασαν την σιδερένια θύρα που ήταν κλειστή με δύο χειροβομβίδες. Ύστερα τοποθέτησαν μέσα στο κτίριο νάρκες με αποτέλεσμα αυτό να καταστραφεί ολοσχερώς. Το 1955 στη θέση του παλαιού ωρολογίου, κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από την αρχή.