Βαθμοί δυσκολίας σε πεζοπορικές διαδρομές

Σε όλες τις εκδρομές μας βαθμολογούμε την δυσκολία των διαδρομών όχι μόνο να γνωρίζουμε πώς να προετοιμαστούμε για αυτές.
Βαθμολογούμε για να γνωρίζουν όλοι εάν έχουν την κατάλληλη φυσική κατάσταση ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν.

Δυστυχώς δέν έχουν καθοριστεί οδηγίες απο κάποιον οργανισμό, υπουργείο ή άλλο πανελλήνιο φορέα ώστε όλες οι ομάδες και οι σύλλογοι στην Ελλάδα να ακολουθούν την ίδια βαθμολόγηση.
Επομένως ο κάθε σύλλογος/ομάδα αναγκάζεται να βγάζει δική του κλίμακα.

Τα παρακάτω είναι γενικές οδηγίες οι οποίες μπορούν να αλλάξουν από:

  • Τις καιρικές συνθήκες ( συνήθως βροχή ή χιόνι ).
  • Την δυναμικότητα της ομάδας.
  • Επιπλέον διαλείμματα λόγω κούρασης ή ζέστης.

Οπότε είναι γενικές οδηγίες για να γνωρίζεις τί να περιμένεις!

Απλή βαθμολόγηση

με μέγιστο το 10

Βαθμός δυσκολίας 0 - 4.5

Τα πρώτα 4 επίπεδα προορίζονται για εντελώς αρχάριους που είτε κάνουν πρώτη φορά πεζοπορία, είτε θέλουν μια ξεκούραστη διαδρομή που θα εχει λίγη κούραση.

Σε αυτές τις διαδρομές μπορούν να συμμετέχουν πεζοπόροι όλων των επιπέδων, και παιδιά απο 8 ετών (ανάλογα και το ίδιο το παιδί)

Βαθμός δυσκολίας 5 - 6

Αυτό το επίπεδο είναι το αμέσως πιό δύσκολο απο το εύκολο.

Διαδρομές με αυτή την δυσκολία μπορούν να γίνουν απο άτομα που πεζοπορούν πρώτη φορά, αρκεί να μήν εχουν κινητικά προβλήματα λόγω βάρους ή ισορροπίας. Οι πεζοπορίες σε αυτό το εύρος δυσκολίας προορίζονται και πάλι για όλους, όμως είναι λίγο πιο κουραστικές και με λιγο μεγαλύτερη διάρκεια απο αυτές με δυσκολία έως 4.5.

Αυτό σημαίνει οτι εάν κάποιος είναι σε μέτρια φυσική κατάσταση θα μπορέσει να κάνει την διαδρομή αυτών των δυσκολιών, όμως πιθανό να κουραστεί λιγο παραπάνω. Για παιδιά προτείνουμε να είναι τουλάχιστον 10 ετών.

Βαθμός δυσκολίας 6.5 - 7.5

Αυτές οι διαδρομές είναι πεζοπορίες με μεγαλύτερη διάρκεια, όπου απαιτείται προηγούμενη εμπειρία απο άλλες διαδρομές.

Οι πορείες σε αυτές τις δυσκολίες είναι συνήθως ικανοποιητικές για έμπειρους πεζοπόρους, και περιέχουν ισορροπημένες δυσκολίες για τον μέσο περιπατητή. Για τις λεπτομέρειες θα πρέπει να δείς την περιγραφή της κάθε διαδρομής ετσι ωστε να εχεις μια ιδέα του τι θα συναντήσεις.

Βαθμός δυσκολίας 8 - 10

Οι διαδρομές με δυσκολία στους τελευταίους βαθμούς είναι ως αναμενόμενο προοριζόμενες για έμπειρους πεζοπόρους και ορειβάτες. Απαιτούν όχι μόνο εμπειρία με διάφορα είδη ορεινών πεδίων, αλλα επίσης τις ψυχολογικές προϋποθέσεις και υγεία ενός δύσκολου εγχειρήματος.

Μπορεί να είναι διαδρομές μεγάλες, ή να περιλαμβάνουν επικίνδυνα περάσματα, η να απαιτούν τεχνικό εξοπλισμό και ιδιαίτερες γνώσεις χειρισμού σχοινιών και εξοπλισμού.

Τέτοιου βαθμού δυσκολίας θα είναι δύσκολο να συναντήσεις στις προγραμματισμένες μας. Τις διαδρομές αυτών των επιπέδων τις διοργανώνουμε σε μικρά γκρούπ μεταξύ γνωστών και μερικές φορές χωρίς να ανακοινώνονται στο ευρύ κοινό.

Σύνθετη βαθμολόγηση

Μορφής νούμερου & συμβόλου. Για παράδειγμα 1++ ή 2+

Βαθμός δυσκολίας 1

Στην δυσκολία με βαθμό 1 συγκαταλέγονται μικρές διαδρομές που είναι 5-10 χλμ. Συνήθως αυτές οι πορείες χρειάζονται περίπου 3 ώρες για να ολοκληρωθούν.

Οι διαδρομές αυτές είναι κατάλληλες για όλους ανεξαιρέτως το οποίο σημαίνει οτι δέν χρειάζονται σωματική προετοιμασία.

Βαθμός δυσκολίας 2

Οι διαδρομές της δυσκολίας 2 είναι και πάλι εύκολες, όμως με αυξημένη απόσταση. Συνήθως είναι 8-12 χιλιόμετρα και χρειάζονται περίπου 4-5 ώρες για να ολοκληρωθούν.

Οι διαδρομές αυτές είναι κατάλληλες για όλους όπως και αυτές της δυσκολίας 1. Όμως όσοι δέν είναι έστω και λίγο γυμνασμένοι πιθανό να κουραστούν παραπάνω ή και να εξαντληθούν. Δέν σημαίνει όμως οτι δέν μπορούν όλοι να συμμετέχουν.

Βαθμός δυσκολίας 3

Οι διαδρομές αυτής της κατηγορίας είναι κατάλληλες για όλους όσους έχουν μέτρια φυσική κατάσταση. Συνήθως είναι 10-15 χιλιόμετρα και χρειάζονται 5-6 ώρες για την ολοκλήρωσή τους.

Μια τέτοια εκδρομή θα μπορούν να την ολοκληρώσουν όλοι. Όσοι όμως δέν είναι προετοιμασμένοι ή δέν έχουν επαφή με κάποιο είδος γυμναστικής, πιθανότατα θα εξουθενωθούν.

Βαθμός δυσκολίας 4

Αυτή η κατηγορία είναι αυξημένης δυσκολίας και συνήθως αφορά πολύ διάσημες διαδρομές σε όλη την Ελλάδα. Συνήθως είναι 13-18 χιλιόμετρα και έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε αθλητική αντοχή.
Αναμενόμενη διάρκεια στις 6-7 ώρες. Δέν προτείνουμε να λάβεις μέρος εάν δυσκολεύεσαι με την δυσκολία βαθμού 3.

Βαθμός δυσκολίας 5

Αυτές οι διαδρομές μπαίνουν στο πλαίσιο των 15-25 χιλιομέτρων. Διάφορες γνωστές διαδρομές ανά την Ελλάδα περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία. Μερικές απο αυτές μπορεί να είναι βατές, όμως άλλες λόγω της μεγάλης απόστασης μπορεί να εμφανίζουν επιπλέον δυσκολίες.

 

Σήμανση με το σύμβολο πρόσθεσης

Ενώ ο αριθμός στην δυσκολία αφορά την απόσταση, η σήμανση με ένα ή δύο ή τρείς σταυρούς σημαίνει οτι υπάρχει λίγο επιπλέον δυσκολια συνήθως λόγω εδαφικών χαρακτηριστικών. Αυτό μπορει να είναι είτε στενά πέράσματα, είτε υψομετρική διαφορά, είτε άλλου είδους δύσκολο έδαφος.

Για παράδειγμα μια διαδρομή δυσκολίας 2++ μπορεί να είναι πιό δύσκολη απο μια απλή τριάρα.

Σήμανση με θαυμαστικό

Η σήμανση με θαυμαστικό εκφράζει δυσκολία ιδιαίτερης μορφής. Συνήθως διαδρομές με θαυμαστικό χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό όπως κραμπόν, μποντριέ κ.α. ανάλογα με την δραστηριότητα, την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.

Εάν σε κάποια διαδρομή δείς θαυμαστικό και δέν ξέρεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις, τότε ΔΕΝ πρέπει να συμμετέχεις!

Βαθμοί δυσκολίας σε ορειβατικές διαδρομές

Το SAC (Swiss Alpine Club) ανέπτυξε για την ορειβασία μια παγκοσμίως αποδεκτή κλίμακα.

 

French English Rock Firn & Glacier
F – Facile easy Simple walking terrain (boulder, stone ridge) Simple firn slopes, hardly any crevasses
PD – Peu Difficile not very hard Mostly walking terrain, increased step safety necessary, climbing sections clearly arranged and unproblematic. Mostly less steep drops, short passages steep, few crevasses
AD – Assez difficile fairly hard Repeated securing necessary, longer and more exposed climbing areas Steeper slopes, many crevasses, small Bergschrund (mountain crevasse)
D – Difficile hard Good navigational sense and efficient rope handling required, long climbing sections, usually belaying Very steep slopes, many crevasses, large Bergschrund
TD – Très difficile very hard Continuous belaying in difficult places, persistently challenging climbing Continuously steep terrain
ED – Extremement difficile extremely hard Wall passages that require great commitment Very steep and vertical places, ice climbing required
ABO – Abominable difficle incredibly difficult Extremely steep, partly overhanging wall passages Extreme ice climbing