Βασικές οδηγίες στον εξοπλισμό πεζοπορίας

Αρκετοί που ξεκινάνε τις εναλλακτικές δραστηριότητες μας ρωτάνε για τις δραστηριότητες αυτές αλλά καί για τον εξοπλισμό που χρειάζεται. Αν και ο εξοπλισμός πάντα εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες που αλλάζουν ανάλογα με το πεδίο, τον καιρό, την εποχή κ.α., υπάρχουν ορισμένες πολύ βασικές πληροφορίες που μπορούμε να δώσουμε οι οποίες θα είναι χρήσιμες σχεδόν παντού.

Παρακάτω παρουσιάζουμε τον εντελώς βασικό εξοπλισμό σε μια πεζοπορική διαδρομή. Μπορείς φυσικά για οτιδήποτε σχεδιάζεις να πάρεις την γνώμη μας για την συγκεκριμένη διαδρομή ή περιοχή.

Έχε υπόψη σου οτι γενικά στον εξοπλισμό βουνού, συνήθως ότι δίνεις παίρνεις.

Παπούτσια / Μποτάκια

Τα παπούτσια ή μποτάκια είναι το πιό βασικό κομμάτι εξοπλισμού. Ο ρόλος των υποδημάτων για την πεζοπορία δέν είναι απλά για να φοράς κάτι που θα προστατεύει το πέλμα των ποδιών σου.
Είναι αυτό που:

  • Θα σε βοηθήσει να μην γλυστρίσεις.
  • Θα προστατέψει τον αστράγαλό σου.
  • Θα κρατήσει ξεκούραστο το πόδι περισσότερα χιλιόμετρα.
  • Θα κρατήσει το πόδι σου ζεστό και στεγνό.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν οτι το παπούτσι είναι το πιό βασικό κομμάτι όχι μόνο για να αποφύγεις τραυματισμούς αλλά και να πορεύεσαι άνετα. Λόγω της τεράστιας σημασίας του αυτό που προτείνουμε είναι να μήν λυπηθείς τα χρήματα στην αγορά του.

Συνήθως όσοι φόραγαν ένα απλό παπούτσι και μετά έδωσαν το κάτι παραπάνω για το επόμενο, δέν το μετάνιωσαν. Αυξήθηκε η αυτοπεποίθησή τους, η κίνησή τους στο πεδίο και ταυτόχρονα απογείωσε τις δυνατότητές τους.

Συνήθως όσο πιό κοντό και μαλακό τόσο πιό κατάλληλο για καλοκαιρινές ή ήπιες διαδρομές (εκτός απο άλλες εξαιρέσεις όπως ποτάμια). Όσο πιό ψηλό και σκληρό, τόσο πιό κατάλληλο για χειμώνα ή ανώμαλο και επικίνδυνο έδαφος. Για απλά μονοπάτια ή χωματόδρομους ένα μαλακό παπούτσι θα αναδείξει μεγάλη αξία, ενώ σε μεγάλες κλίσεις με βράχια ή σάρες ένα σκληρό θα σε βοηθήσει πολύ.

Σακίδιο

Τα σακίδια όπως και τα παπούτσια ή μποτάκια βγαίνουν σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το είδος δραστηριότητας όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία κτλ.

Τα βασικά που πρέπει να προσέξεις σε ένα σακίδιο για τις πεζοπορίες είναι να έχει ανατομικά χαρακτηριστικά όπως μαξιλαράκια. Αυτό θα σου επιτρέψει να διανύσεις μεγαλύτερη απόσταση με λιγότερο κόπο στον κορμό του σώματός σου.

Πολλά σακίδια έχουν θήκη για υδρόσακο (ή αλλιώς ασκό νερού) καθώς και τρύπα απο την οποία περνάει το σωληνάκι απο το οποίο πίνουμε νερό. Είναι ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό καθώς τον υδρόσακο τον προτείνουμε για όλους τους πεζοπόρους. Ο υδρόσακος είναι κάτι το οποίο μπορεί να αγοράσεις αργότερα οπότε καλό θα είναι το σακίδιο που θα επιλέξεις να έχει ήδη δυνατότητα να δεχτεί ένα τέτοιο εξάρτημα. Ειδικά το καλοκαίρι το σωληνάκι με το νερό μας βοηθάει να πίνουμε λίγο και συχνά όπως και πρέπει. Συνήθως όσοι έχουν το νερό τους σε μπουκάλια πίνουν πολύ και αραιά και αυτό τους αφυδατώνει ακόμα περισσότερο.

Επίσης επιθυμητό για ένα σακίδιο είναι μεταλλικός σκελετός. Συνήθως ο μεταλλικός σκελετός είναι ένα μεταλλικό πλαίσιο το οποίο κάνει το σακίδιο να είναι πάντα στητό σωστά και να κρατάει απόσταση απο την πλάτη σου με αποτέλεσμα αυτή να αερίζεται (πολύ χρήσιμο το καλοκαίρι!). Επίσης αναδεικνύει τα ανατομικά και αισθητικά χαρακτηριστικά του σχεδιαστή.

Τώρα τα σακίδια μετριούνται ώς προς το μέγεθός τους σε λίτρα χωρητικότητας. Ανάλογα με την διάρκεια της δραστηριότητας χρειάζεσαι διαφορετικού μεγέθους σακίδιο. Προφανώς οι διαφορετικές δραστηριότητες αλλά και οι διαφορετικές διάρκειες της κάθε τέτοιας δραστηριότητας χρειάζονται και διαφορετικό σακίδιο. Σου αναγράφουμε παρακάτω μερικές χωρητικότητες ανάλογα το τί θές να κάνεις και οι εκτιμήσεις αυτές είναι ενδεικτικές και όχι απόλυτες!

  • Πεζοπορία έως 5 ωρών: 15-30 λίτρα
  • Πεζοπορία έως 10 ωρών: 20-30 λίτρα
  • Πεζοπορία δύο ημερών με διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο ή καταφύγιο: 30-40 λίτρα
  • Πεζοπορία δύο ημερών με διανυκτέρευση σε σκηνή: 50-60 λίτρα

Μπατόν – Μπαστούνια πεζοπορίας

Τα μπατόν ειναι βασικός εξοπλισμός που θα σε βοηθήσει να καλύψεις μεγαλύτερη απόσταση αλλά καί να έχεις μεγαλύτερη ασφάλεια απο κάποιον που δέν έχει μπατόν. Μία απο τις βασικές χρησιμότητές τους είναι οτι “κλέβουν” βάρος απο τα πόδια σου το οποίο το υπομένουν τα χέρια. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να φτάσεις πιό ξεκούραστος στον προορισμό σου αλλά καί να κάνεις και γυμναστική στο πάνω μέρος του σώματός σου!

Όταν θα πάς να επιλέξεις μπαστούνια, δέν χρειάζεται μεγάλη αναζήτηση. Εκτός αν η δραστηριότητά σου είναι κάτι πέρα της πεζοπορίας, σχεδόν όποιο μπατόν και να επιλέξεις θα είναι ικανό να κρατήσει όλο σου το σώμα ακόμα και σε μια περίπτωση ανάγκης.

Οι ακόλουθες περιπτώσεις είναι ενδεικτικές της εξαιρετικής χρησιμότητας που μπορεί να έχουν τα μπατόν.

  • Στις ανηφόρες μπορείς να τραβήξεις το σώμα σου και με τα χέρια σου και έτσι να έχεις ξεκούραστη ανάβαση.
  • Στις κατηφόρες μπορείς να τα τοποθετείς πρίν το βήμα σου ώστε να κατεβαίνεις έχοντας ήδη ένα ωραίο στήριγμα.
  • Στα ποτάμια μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ώς επιπλέον “πόδια”, καρφώνοντάς τα στο νερό ώστε να περάσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια το ρέμα.
  • Στην ευθεία καταμερίζουν το βάρος του σώματος στα χέρια και στα πόδια και έτσι έχεις ξεκούραστη πορεία και βγάζεις περισσότερα χιλιόμετρα.
  • Πολύ χρήσιμα και ώς “χέρια” βοηθείας σε κάποιον που μπορεί να τραβηχτεί από τα δικά σου για να σηκωθεί ή να ανέβει μια ανηφόρα

Λοιπά κομμάτια εξοπλισμού

Ναί, υπάρχουν κομμάτια εξοπλισμού που δέν αναφέρονται σε αυτό τον σύντομο οδηγό, όμως άν τα γνωρίζεις ήδη τότε μάλλον αυτός ο οδηγός απευθύνεται σε πιό αρχάριους.

Στα λοιπά κομμάτια συγκαταλέγονται όσα χρησιμοποιούνται περιστασιακά ή δέν είναι πολύ σημαντικά.
Όμως καλό θα ήταν να τα εξετάσεις γιατί θα κάνουν την πορεία σου ακόμα καλύτερη!

 

  • Γυαλιά ηλίου
  • Αντιηλιακό
  • Καπέλο
  • Power bank (Προσοχή γιατί προσθέτουν μεγάλο βάρος στο σακίδιο)
  • Φαρμακείο
  • Χαρτί υγείας και συναφή
  • Σακούλα για τα απορρίματά σου
  • Αλλαξιά μπλούζας ή καλτσών
  • Σνάκ και φαγώσιμα για το διάλειμμά σου