Καστόρειο, Φαράγγι Μύλων

Από το Γεωργίτσι στο Καστόρι με καταπληκτικά φυσικά τοπία.

Λίγα πράγματα ειναι πιο ωραία απο μια πεζοπορία σε ενα φαράγγι με νερό, στην σκιά αμέτρητων δέντρων και την παρέα του ρυακιού. Το φαράγγι Μύλων είναι μια απο τις κορυφαίες διαδρομές του Ταϋγέτου. Το Γεωργίτσι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο που κυμαίνεται από τα 900-1200μ και αποκαλείται το “Μπαλκόνι του Ταϋγέτου”. Μια ονομασία που λέγεται ότι του απέδωσε ο Γεώργιος ο Ά όταν το πρωτοαντίκρυσε. Το Καστόρειο εχει εντονα παραδοσιακά χαρακτηριστικά και δύο μεγάλα θρησκευτικά μνημεία τα οποία θα επισκευθούμε.

Το ίδιο το φαράγγι είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια. Είναι απο αυτά τα μέρη, τα οποία η φωτογραφική μηχανή δεν μπορει να μεταφέρει σε κάποιον που δεν τα έχει περπατήσει… Η διαδρομή μας ξεκινάει απο το Γεωργίτσι με κατεύθυνση προς το Ρέμα των Μύλων. Ξεκινώντας θα περάσουμε απο τα μέσα του χωριού και τις όμορφες βρύσες του σε άσφαλτο. Θα περάσουμε απο τους ειρειπωμένους Μύλους του Γεωργιτσίου σε πυκνόφυτο μονοπάτι γεμάτο τρεχούμενα νερά, καταρράκτες, αιωνόβια πλατάνια, βελανιδιές, καστανιές, έλατα, κέδρα. Το φαράγγι έχει νερό και πιθανότατα θα βραχούν πόδια σε μερικά σημεία.

Γενικά για την εξόρμηση

Συνολική διάρκεια σε ημέρες: 1

Μεταφορά

  • Εκδρομικά με πούλμαν

Ελάχιστη προτεινόμενη ηλικία 10 ετών

Περιγραφή ημέρας

Μπαίνοντας στο φαράγγι το τοπίο αρχίζει και αλλάζει, βλέπουμε στον δρόμο μας καστανιές και όλο και πιο πλατύφυλλα δέντρα ξεκινάνε να κυριαρχούν στο στενό πέρασμα απο το οποίο κατεβαίνει νερό. Τα πλατάνια αρχίζουν και γίνονται αμέτρητα, σε χωματόδρομο ο οποίος σκεπάζεται απο τα νεκρά φύλλα της περασμένης εποχής. Το μονοπάτι βγαίνει απο τον δρόμο και ξεκινάει να κατεβαίνει παράλληλα στη ρεματιά και το πράσινο γίνεται ακόμα πιό πυκνό. Στην πορεία μας περιστασιακά είναι διαμορφωμένα ξύλινα σκαλοπάτια απο κορμούς, με μείξη έλατου, πλατανιού, κέδρου και άλλων δέντρων.

Το βραχώδες του φαραγγιού ξεκινάει να κάνει την παρουσία του καθώς το πλησιάζουμε σιγά σιγά. Η περιπέτεια αρχίζει και γίνεται ακόμα πιό έντονη αφού καθώς το φαράγγι στενεύει, μας περνάει απο τοπίο με διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά. Σε ένα σημείο κατεβαίνουμε ξύλινη σκάλα με την βοήθεια στηριγμάτων με μικρό ύψος (~5m) και συνεχίζοντας, το φαράγγι μας περνάει απο στενά σημεία με μειωμένο φώς και μεγάλη ομορφιά. Σε ένα σημείο υπάρχει κατάβαση σε μεταλλικά σκαλάκια στηριγμένα μόνιμα πάνω στο βράχο με επιπλέον συρματόσχοινο για κράτημα με τα χέρια.

Περπατώντας το στενό κομμάτι, η πορεία μας θα έχει σημεία με καθαρά βράχινο πεδίο, και σημεία λίγο πιο φαρδιά τα οποία έχουν βλάστηση, τα οποία εναλάσσονται μεταξύ τους. Μετά απο τα λιγα στενά σημεία που θα περάσουμε το φαράγγι ξεκινάει να γίνεται πιό ομαλό με βλάστηση και χαρακτηριστικά ζούγκλας τα οποία ειναι χαρακτηριστικά ενος φαραγγιού με μεγάλη ομορφιά και πολύ ζωή. Μετά απο κάποια ώρα το μονοπάτι μας βγάζει απο την κοίτη του ποταμού Κάστορα συνεχιζοντας λίγο πιο ψηλά. Βγαίνουμε απο το κυρίως ποτάμι και συνεχίζουμε λιγο ψηλότερα πριν ξαναμπούμε στο ποταμό Κάστορα. Το κομμάτι που οδηγεί προς την φημισμένη ξύλινη σκάλα σε μερικά σημεία είναι στενά, χωρίς όμως επικινδυνότητα ή γκρεμούς. Σε όλα τα στενά κομμάτια του μονοπατιού υπάρχουν σημεία για να κρατηθεί κάποιος χωρίς να σημαίνει οτι χρειάζεται, καθώς σχεδόν όλοι τα περνάνε εύκολα.

Η ξύλινη σκάλα είναι χαρακτηριστική του φαραγγιού και είναι μια φανταστική προσθήκη στην διαδρομή. Το κομμάτι πριν και μετά την σκάλα θα μας δώσει φανταστική θέα όχι μόνο μπροστά στο φαράγγι το οποίο κατεβαίνουμε, αλλα επίσης ωραίες εικόνες προς τα πίσω. Η συνέχεια του μονοπατιού μετά την σκαλα είναι κατηφορική με καλά συντηρημένο και φαρδύ μονοπάτι το οποίο σε μερικά σημεία είναι πλακόστρωτο και τα πεσμένα βράχια έχουν αφεθεί να δώσουν ωραία διακοσμητικά χαρακτηριστικά πέρα απο το εξαιρετικά πολύ πράσινο που θα έχουμε παντού γύρω μας. Σιγα σιγα το μονοπάτι αρχίζει και κατεβαίνει και πάλι προς τον ποταμό Κάστορα και το τοπίο αλλάζει για ακόμη μια φορά. Από το λίγο πιό ξηρό περιβάλλον με τις βελανιδιές στο οποίο ήμασταν ψηλότερα, σε τοπίο με μεγάλη ομορφιά χαρακτηριστικό των ποταμών.

Συνεχίζοντας, το μονοπάτι δίνει χώρο σε παλιό δασικό δρόμο που κατευθύνεται παράλληλα στην ρεματιά. Το φαράγγι αυτό λέγεται Βρυσιώτικο φαράγγι και το μονοπάτι θα μας περάσει απο το σπήλαιο Ρεξίνι και το σπήλαιο Αγ.Λουκά. Το διπλανό ασκητήριό του είναι συνήθως κλειστό. Το σπήλαιο Ρεξίνι είναι ενα κτισμένο τοίχωμα σε μια σπηλιά ετσι ωστε να λειτουργήσει ως καταφύγιο. Θα το δούμε απο χαμηλά αφού η ανάβαση σε αυτό είναι δύσκολη και επικίνδυνη. Θα συνεχίσουμε προς το σπήλαιο Αγ.Λουκά η οποία σύντομη διαδρομή μας είναι κατάφυτη δίπλα σε παραπόταμο του Κάστορα με τα ψηλά δέντρα να πνίγουν το φώς. Στο δρόμο μας θα βλέπουμε μικρά καταρρακτάκια που σχηματίζονται απο τα “σκαλάκια” που δημιουργούν οι κροκάλες στο ποτάμι.

Στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής μας θα επιστρέψουμε απο τον ίδιο δρόμο προς τον ποταμό Κάστορα και θα αλλάξουμε πορεία προς το Καστόρειο. Προαιρετικά και εάν μείνει χρόνος θα πάμε στο εκκλησάκι Μισοσπορίτισσας που βρίσκεται μεσα στο χωριό. Είναι χτισμένο μέσα σε σπηλιά, υπήρξε το ασκητήριο του Αγίου Θεοκλήτου και έχει πολύ ωραία θέα απο ψηλά προς όλο το Καστόρειο.

Στοιχεία δραστηριότητας

Διάρκεια πεζοπορίας 5.5 ώρες

Απόσταση 9 km

Δυσκολία 5 /10

Προσοχή χρειάζεται σε μερικά σημεία σύμφωνα με την περιγραφή.

Υψομετρικά +160

-600

Εξοπλισμός & περιλαμβανόμενα

Απαραίτητος εξοπλισμός

  • Σακίδιο
  • Παπούτσια trail running ή πεζοπορικά (όχι με λείο πέλμα)
  • Νερό 2 λίτρα τουλάχιστο
  • Σνάκ
  • Ατομικό φαρμακείο

Προαιρετικός εξοπλισμός

  • Γυαλιά ηλίου
  • Καπέλο για τον ήλιο
  • Μπατόν-μπαστούνια πεζοπορίας
  • Χαρτί υγείας και συναφή
  • Φωτογραφική μηχανή - Φορτισμένο κινητό

Περιλαμβάνεται
  • Εκτενής μελέτη, προσεκτικός σχεδιασμός της διαδρομής. Oτιδήποτε άλλο αθέατο απαιτείται για την εκτέλεσή της όπως προκαταβολική ιχνηλάτηση.
  • Συνοδεία της διαδρομής με όλα τα απαιτούμενα εργαλεία όπως ηλεκτρονικά μέσα πλοήγησης (gps), χάρτη κ.α.
  • Παρακολούθηση όλου του γκρούπ απο την αρχή έως το τέλος απο την ομάδα μας.
  • Όλη η διαδρομή υποστηρίζεται από τουλάχιστον τρείς έμπειρους συνοδούς βουνού.
  • Εκτενές φαρμακείο και είδη πρώτων βοηθειών-διάσωσης.
  • Πιστοποιημένη νοσηλεύτρια στο πλευρό της ομάδας για επείγοντα.
  • Ασφάλιση αστικής ευθύνης Συνοδών και Συνοδευόμενων.
  • Ασφάλιση προσωπικών ατυχημάτων Συνοδών και Συνοδευόμενων.
  • Νόμιμη πρόσληψη Συνοδών.
  • ΦΠΑ και νόμιμα παραστατικά.

Δεν περιλαμβάνεται

  • Φαγητό κατά την μεταφορά, κατά την διαδρομή και μετά το τέλος της.
  • Ότι δεν αναφέρεται ρητά.