Διάσχιση στο φαράγγι Βουραϊκού

Απο το Μέγα Σπήλαιο στην παραλία μέσω του φαραγγιού

Το φαράγγι του Βουραϊκού χαρακτηρίζεται από το 2009 ως Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας. Διαρρέεται από τον Βουραϊκό ποταμό στον οποίο και οφείλει το όνομά του. Τo 1889, μέσα στο φαράγγι και πλάι στο Βουραϊκό ποταμό, ξεκίνησε να κατασκευάζεται από την Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη ο μοναδικός στην Ελλάδα οδοντωτός σιδηρόδρομος. Η μελέτη ανατέθηκε σε Γάλλους επιστήμονες. O Χαρίλαος Τρικούπης επιθυμούσε η σιδηροδρομική γραμμή να επεκταθεί μέχρι την Τρίπολη, αλλά oι καθυστερήσεις στην κατασκευή της γραμμής Διακοφτό – Καλάβρυτα και οι υπερβάσεις στο κόστος κατασκευής οδήγησαν στο να μην επεκταθεί ποτέ η σιδηροδρομική γραμμή. Η κατασκευή του οδοντωτού σιδηρόδρομου ολοκληρώθηκε επί Κυβερνήσεως Δηλιγιάννη το 1896 και εγκαινιάστηκε στις 10 Μαρτίου 1896. Συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα και το συνολικό μήκος του ανέρχεται σε 22 χιλιόμετρα.

Ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων και η μοναδική διαδρομή του μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού αποτελούν ένα από τα ωραιότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας μας. Έχει χαρακτηρισθεί η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων. Το όνομα του το πήρε λόγω ενός οδοντωτού άξονα που έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στις σιδηροτροχιές και του επιτρέπει την ανάβαση από το επίπεδο της θάλασσας στο σταθμό των Καλαβρύτων που βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρα, μέσω δύσβατου εδάφους που η μέγιστη κλίση του φτάνει το 17.5%. Ο Οδοντωτός έχει εύρος γραμμής 75 εκατοστά και είναι από τις στενότερες σιδηροδρομικές γραμμές στην Ελλάδα. Ο λόγος που κατασκευάστηκε τόσο στενός είναι για να χρησιμοποιηθούν μικρότερα και πιο ευέλικτα βαγόνια για την δύσκολη αυτή διαδρομή, καθώς και για την ελαχιστοποίηση του κόστους των τεχνικών έργων.

Η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, η οποία θεωρείται η αρχαιότερη στην Ελλάδα, κτίστηκε το 362 μ.Χ. από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς, Συμεών και Θεόδωρο. Ενώ οι δύο αδελφοί βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, είδαν ο καθένας ξεχωριστά μια οπτασία με την εντολή να μεταβούν στην Αχαΐα και να βρουν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας από μαστίχα και κερί, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Υστέρα από αλλεπάλληλες περιπλανήσεις και αποκαλυπτικά όνειρα, συνάντησαν εδώ το 362 μ.Χ. την κόρη Ευφροσύνη, βοσκοπούλα από το χωριό Γαλατά (Ζαχλωρού). Η Ευφροσύνη τους οδήγησε στο σπήλαιο που βρισκόταν η αναζητούμενη Ιερή Εικόνα, την οποία είχε ανακαλύψει νωρίτερα η ίδια «Θεία Βουλή», και με την οδηγία ενός τράγου από το κοπάδι της, που πήγαινε στο σπήλαιο για να πιει νερό από την πηγή που βρισκόταν εκεί. Η πηγή αυτή του σπηλαίου – μαρμάρινη κατόπιν – αποτελεί σήμερα, το γνωστό με το όνομα «η Πηγή της Κόρης», άγιασμα, ενώ η Ευφροσύνη τιμάται ως Αγία. Η Ιερή Εικόνα, σύμφωνα με την παράδοση, βρισκόταν δίπλα στην πηγή και φυλασσόταν από ένα φοβερό δράκο ο οποίος σκοτώθηκε από κεραυνό όταν επιτέθηκε στους δύο μοναχούς που προσπαθούσαν να καθαρίσουν το ιερό χώρο από την πυκνή βλάστηση. Απόλυτα εναρμονισμένο με το άγριο και εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής το οκταώροφο συγκρότημα της Μονής καθηλώνει και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη. Το καθολικό της Μονής σκαμμένο στο βράχο, είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος με δύο νάρθηκες. Ο κυρίως ναός έχει τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο κ.λ.π. ενώ στο νάρθηκα οι τοιχογραφίες ανάγονται στις αρχές του 19ου αιώνα.

Γενικά για την εξόρμηση

Συνολική διάρκεια σε ημέρες: 1

Έδαφος
  • Σιδηρόδρομος
Μεταφορά
  • Εκδρομικά με πούλμαν

Ελάχιστη προτεινόμενη ηλικία 12 ετών

Περιγραφή ημέρας

Η πεζοπορία μας ξεκινάει απο το Μέγα Σπήλαιο. Αφού μας αφήσει το πούλμαν έξω απο το μοναστήρι, θα περπατήσουμε τους διαδρόμους και τα τεράστια σαλόνια του. Όλα τα τμήματά του δεν είναι προσβάσιμα στο κοινό, όμως το ίδιο το σπήλαιο θα το επισκεφθούμε μετά απο σύντομη πορεία 5 λεπτών μέσα απο το μοναστήρι.

Ξεκινώντας απο την μονή, ξεκινάμε απο μονοπάτι να κατεβαίνουμε προς Κάτω Ζαχλωρού, το χωριό στο οποίο κάνει στάση το ίδιο το τρενάκι του οδοντωτού. Το μονοπάτι αυτό είναι κατηφορικό και σύντομο – θα χρειαστούμε περίπου μία ώρα για να κατέβουμε. Εδώ θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα. Όσοι έχουν έρθει με δικό τους μέσο θα έχουν ανέβει με το τρενάκι προς Κάτω Ζαχλωρού και θα ξεκινήσουμε να περπατάμε το φαράγγι.

Συνεχίζοντας μετά την Κάτω Ζαχλωρού, μας περιμένει το φαράγγι Βουραϊκού. Μας απομένουν 12 χλμ τα οποία έχουν ελαφρώς κατηφορική κλίση καθώς θα κατεβαίνουμε προς το Διακοπτό. Περπατώντας θα δούμε και τους σταθμούς του τρένου, με ονόματα σταθμών Ζαχλωρού, Πόρτες, Τρικλιά, Νιαμάτα. Θα δούμε πλούσια εναλλασσόμενη βλάστηση, σπήλαια με σταλαγμίτες και σταλακτίτες και καταρράκτες χειμάρρων. Εδώ έχουν τη φωλιά τους σπάνια είδη αρπακτικών πουλιων όπως το όρνιο κι ο πετρίτης, ενώ στην περιοχή ζουν ελάχιστοι χρυσαετοί και σπιζαετοί. Στο ποτάμι ζουν νερόφιδα, πλήθη βατράχων, πέστροφες και άλλα ψάρια. Όλα αυτά αποτελούν τροφή για τη βίδρα, ένα απειλούμενο θηλαστικό που ζει επίσης εδώ, σε όλο και μικρότερους αριθμούς.

Στοιχεία δραστηριότητας

Διάρκεια πεζοπορίας 6 ώρες

Απόσταση 14.5 km

Δυσκολία 5.5 /10

Η διαδρομή δεν είναι δύσκολη. Είναι εξάλλου κατηφορική αλλά αν δεν έχεις αντοχές θα κουραστείς αρκετά.

Υψομετρικά +800

-1600

Εξοπλισμός & περιλαμβανόμενα

Απαραίτητος εξοπλισμός
  • Σακίδιο
  • Παπούτσια trail running ή πεζοπορικά (όχι με λείο πέλμα)
  • Νερό 2 λίτρα τουλάχιστο
  • Σνάκ
  • Ατομικό φαρμακείο
Προαιρετικός εξοπλισμός
  • Γυαλιά ηλίου
  • Καπέλο για τον ήλιο
  • Μπατόν-μπαστούνια πεζοπορίας
  • Χαρτί υγείας και συναφή
  • Φωτογραφική μηχανή - Φορτισμένο κινητό
Περιλαμβάνεται
  • Εκτενής μελέτη, προσεκτικός σχεδιασμός της διαδρομής. Oτιδήποτε άλλο αθέατο απαιτείται για την εκτέλεσή της όπως προκαταβολική ιχνηλάτηση.
  • Συνοδεία της διαδρομής με όλα τα απαιτούμενα εργαλεία όπως ηλεκτρονικά μέσα πλοήγησης (gps), χάρτη κ.α.
  • Παρακολούθηση όλου του γκρούπ απο την αρχή έως το τέλος απο την ομάδα μας.
  • Όλη η διαδρομή υποστηρίζεται από τουλάχιστον τρείς έμπειρους συνοδούς βουνού.
  • Εκτενές φαρμακείο και είδη πρώτων βοηθειών-διάσωσης.
  • Πιστοποιημένη νοσηλεύτρια στο πλευρό της ομάδας για επείγοντα.
  • Ασφάλιση αστικής ευθύνης Συνοδών και Συνοδευόμενων.
  • Ασφάλιση προσωπικών ατυχημάτων Συνοδών και Συνοδευόμενων.
  • Νόμιμη πρόσληψη Συνοδών.
  • ΦΠΑ και νόμιμα παραστατικά.
Δεν περιλαμβάνεται
  • Φαγητό κατά την μεταφορά, κατά την διαδρομή και μετά το τέλος της.
  • Ότι δεν αναφέρεται ρητά.