Υμηττός. Σφηττία Οδός, Τρύπια Σπηλιά.
Ο Υμηττός έχει αρκετά άγνωστα τμήματα τα οποία λίγοι επισκέπτονται. Η διαδρομή μας θα μας περάσει απο πολλά ωραία σημεία.
Περπατάμε την Σφηττία οδό. Ήταν ένας παλαιός δρόμος που οδηγούσε από το Κορωπί στην Αθήνα. Ο δρόμος περνούσε από το διάσελο της Ντούκας, μεταξύ των υψωμάτων του Προφήτη Ηλία και Μαυροβουνίου στον Υμηττό. Η Σφηττία οδός, όπως δηλώνεται από το όνομά της, σχετίζεται με τον δήμο Σφηττός, ο οποίος τοποθετείται στην περιοχή δυτικά του Κορωπίου, στις θέσεις Κάστρο Χριστού και Φιλιάτι. Η Σφηττία οδός, προσέφερε τη συντομότερη σύνδεση Αστεως και Μεσογείων. Γι’ αυτό κατά τον μύθο, αυτήν χρησιμοποίησε ο Πάλλας, όταν κινήθηκε προς την Αθήνα εναντίον του Θησέα (Ελληνική Μυθολογία, επιμ. Ι. Κακριδή, τόμ. 5,41). Πιθανώς ήταν κατάλληλη όχι μόνον για πεζούς και ζώα φόρτου, αλλά και για τροχοφόρα. Τον χρησιμοποιούσαν μέχρι περίπου το 1950 για να μεταφέρουν με τα γαϊδουράκια τους διάφορα είδη λαχανικών, σταφύλια, σανό, στάχτη και άλλα είδη που τα πουλούσαν στην Αθήνα και στους άλλους οικισμούς. Τον χρησιμοποιούσαν επίσης και οι Κορωπιώτες φοιτητές του 19ου αι. για να πηγαίνουν στο Γυμνάσιο ή το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και για να επιστρέψουν στο χωριό τους, καθώς και όσοι ήθελαν να πάνε στο Μπραχάμι (Άγ. Δημήτριο), λόγω των πολλών συγγενικών δεσμών με τους εκεί κατοίκους.
Σε αυτό το πέρασμα, επιχειρήθηκε το άνοιγμα σηράγγων για την αμεσότερη και ευκολότερη επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Κορωπίου. Η σήραγγα λέγεται πως ανοίχτηκε ως διερευνητική για έργο οδοποιίας που επρόκειτο να συνδέσει το Κορωπί με τη Γλυφάδα, βάσει ενός σχεδίου που διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1979, αλλά ποτέ όμως δεν υλοποιήθηκε. Εν τέλει, οι λόγοι για τους οποίους ανοίχτηκε και έπειτα εγκαταλείφθηκε η συγκεκριμένη στοά δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Η στοά από την πλευρά της ρεματιάς Πιρναρή είναι 54 μέτρα και έχει ακριβώς την ίδια τεχνοτροπία διάνοιξης με την στοά στην Ντούκα.