Καμενα Βουρλα - Μονοπατι σπηλαιων, μπανιο σε θερμα λουτρα

κυ07απρΟλοήμεροΚαμενα Βουρλα - Μονοπατι σπηλαιων, μπανιο σε θερμα λουτρα

Πληροφορίες

Δρυόδασος με θέα, εντυπωσιακά σπήλαια και μπάνιο σε θερμά λουτρά!


Ελικώνας

Επιβίβαση Πειραιας, Αγ.Αντώνιος, Ν.Φιλαδέλφεια.
Δες τα σημεία εδώ


Μετακίνηση

Εκδρομικά με πούλμαν.


Συνοδεύεις;

Κατοικίδια στο πούλμαν μόνο σε κλουβάκι μεταφοράς. Δεν προτείνεται για παιδιά κάτω των 12 ετών.


Διάρκεια

Περίπου 5 ώρες η πεζοπορία και 2 ώρες το φαγητό & μπάνιο.


Πρόγραμμα

 • 06:30 Αναχώρηση από Πειραιά, Πλατεία Θυμάτων Θύρας 7.
 • 06:45 Αναχώρηση από μετρό Αγ.Αντώνιο.
 • 07:00 Αναχώρηση από Ν.Φιλαδέλφεια.
  Δες τα σημεία επιβίβασης εδώ
 • 9:30 Άφιξη στη μονή Μεταμορφώσεως.
 • 9:50 Εκκίνηση της διαδρομής.
 • 15:00 Λήξη διαδρομής. Επιλογή μεταξύ εστιατορίου στα Καμένα Βούρλα ή φαγητό απο το σπίτι και μπάνιο στα θερμά λουτρά.
 • 17:00 Αναχώρηση για Αθήνα
 • 19:30 Άφιξη στην Ν.Φιλαδέλφεια
 • 19:45 Άφιξη στο Περιστέρι.
 • 20:00 Αναμενόμενη άφιξη στον Πειραιά.

Όλοι οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί και μπορεί να υποστούν μεταβολή αναλόγως με απρόοπτα και με την σύσταση της ομάδας

Η Κνημίδα είναι ενα βουνό πάνω απο τα Καμένα Βούρλα, και μερικοί το θεωρούν παραβούνι του Καλλίδρομου. Η ψηλότερη κορυφή της Κνημίδας φτάνει τα 945 μ. Στο κέντρο του βουνού βρίσκεται το δάσος της Μπόκλωνας, μια μεγάλη έκταση από μεγάλες βελανιδιές. Στην περιοχή της Άγναντης έχουν βρεθεί επιφανειακά κοιτάσματα λιγνήτη, που παλαιότερα είχαν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Το βουνό διαθέτει μεγάλες εκτάσεις πρασίνου, και καλό δίκτυο μονοπατιών και πολλά απο αυτά έχουν καλές υψομετρικές διαφορές μιας και η πλευρά που βλέπει την Εύβοια είναι αρκετά απότομη.

Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται σε υψόμετρο 320 περίπου μέτρων, από την πανοραμική θέση της οποίας αγναντεύεται ο Βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος, η Βόρεια Εύβοια και η Ανατολική Φθιώτιδα. Το μοναστήρι είναι παμπάλαιο και κατά την παράδοση, η πρώτη ίδρυσή του ανάγεται στην αρχή του 11ου αιώνα. Στο Καθολικό της Μονής, όπως έχει με τη σημερινή του μορφή, υπάρχουν ενσωματοποιημένα και μερικά μαρμάρινα θραύσματα, που προέρχονται από τα πρώτα προχριστιανικά κλασικά χρόνια και υποδηλώνουν ότι πιθανώς εκεί πλησίον να υπήρχε κάποιος αρχαίος ναός απ’ όπου ελήφθησαν (εικάζεται πως είναι ο ναός της Αρτέμιδος). Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας βλήθηκε το μοναστήρι από τη θάλασσα και κατόπιν τούτου κατέρρευσε το μεγαλύτερο μέρος του Καθολικού, το οποίο ξανακτίσθηκε πιο πρόχειρα στην τοιχοδομία, σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με σαμαρωτή κεραμοσκεπή. Το μοναστήρι διατηρήθηκε μέχρι το 1833 οπότε, με απόφαση της τότε προτεσταντικής αντιβασιλείας του Όθωνα, διαλύθηκε όπως και τα 4/5 των Μονών του Ελληνικού Κράτους. Τα κειμήλια, τα ιερά λείψανα και η μέχρι τότε περιουσία της Μονής διασκορπίσθηκαν ή διαρπάχθηκαν και καταπατήθηκαν.

Η πεζοπορία που έχουμε προγραμματίσει μας πηγαίνει σε μερικά απο τα πιό σημαντικά και όμορφα σημεία του βουνού. Πρίν ξεκινήσουμε την διαδρομή μας κάνουμε μια πολύ σύντομη επίσκεψη στην μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και το παρεκκλήσι της. Στο καθολικό της μονής θα δούμε πολύ παλιές τοιχογραφίες και σε διάφορα σημεία του θα δούμε το πάντρεμα παλιότερου με νεότερου κτίσματος, φανερή προσπάθεια της αναστήλωσής της. Το παρεκκλήσι της μονής ονομάζεται και Παναγία των Βλαχερνών και βρίσκεται σε πανοραμική θέση απο την οποία η θέα φτάνει πολύ μακριά και ξεκάθαρα τα κοντινά σε αυτήν Καμένα Βούρλα.

Είμαστε ακόμα στα χαμηλά του βουνού και ξεκινάμε και ανεβαίνουμε. Η ανηφόρα που μας περιμένει είναι ούτε εύκολη ούτε δύσκολη. Θα χρειαστεί να κάνουμε ενα διάλειμμα στο ενδιάμεσο, όμως είναι ανεκτή για την πλειοψηφία των περιπατητών. Σε αυτή θα δούμε πως η χλωρίδα σε αυτό το τμήμα είναι αρκετά πυκνή, με μείξη βελανιδιών και περιστασιακά πλατάνια με δρύ, αναρριχώμενα και πολλά άλλα. Καθώς τερματίζουμε την κυρίως ανηφόρα και ερχόμαστε στα πάνω τμήματα της Κνημίδας σε αυτές τις πλαγίες της, το μέρος αρχίζει να καθαρίζει γιατί μπαίνουμε σε πλούσιο δρυόδασος! Το χαρακτηριστικό ζούγκλας εχει μειωθεί δραστικά και το μεγαλύτερο τμήμα απο την υπόλοιπη διαδρομή μας θα το διασχίσουμε μέσα απο το δρυόδασος, με φανταστική θέα προς τον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο μαζί με τους παραλιακούς οικισμούς του και τον απέναντί ορεινό όγκο της Εύβοιας.

Προχωρώντας το μονοπάτι συνεχίζει στο δρυόδασος με χαλί απο τα πεσμένα φύλλα της περασμένης εποχής και τους κορμούς των δέντρων παντού γύρω μας. Περιστασιακά θα έχουμε “παραθυράκια” με θέα ανάμεσα απο τα κλαδιά και πέρα απο τις φωτογραφίες μας στο δάσος, σίγουρα θα θέλουμε να πάρουμε και την άποψη της θέας προς την θάλασσα ανάμεσα απο τα φυλλώματα.

Αφού διασχίσουμε τουλάχιστον το μισό της διαδρομής, με αυτό το μοτίβο, η συνέχεια είναι αρκετά περιπετειώδες και άκρως θεαματική. Κατεβαίνουμε μονοπάτι με αρκετά μεγάλη κλίση που θέλει λίγη προσοχή και περνάμε απο μερικούς φανταστικούς σπηλαιώδεις σχηματισμούς. Τα δύο σπήλαια είναι τύπου ανοικτοί θόλοι και έχουν εύκολη πρόσβαση. Άλλα δύο όμως σπήλαια, ενα όμορφο λούκι και η σπηλιά Χάρβαλη, θέλουν λίγη προσοχή και για αυτό οι συνοδοί μας θα σε βοηθήσουν ετσι ώστε να τα ανέβεις!

Η σπηλιά Χάρβαλη είναι ενα θεματικότατο ανοικτό σπήλαιο, αρκετά φαρδύ με φανταστική θέα προς τους κάτω οικισμούς και την θάλασσα. Η φωτογραφία σε αυτό το σημείο είναι επιβεβλημένη αλλα πρίν απο αυτή θα πρέπει να ανέβεις με προσοχή στα λίγο απότομα τοιχώματα με την βοήθεια των συνοδών μας. Η ανάβαση στα σπήλαια δέν είναι υποχρεωτική για όσους δέν θέλουν να ανέβουν.

Μετά απο λίγη ώρα συνεχίζουμε την κατηφορική μας πορεία προς τα Καμένα Βούρλα και συναντάμε ενα σπήλαιο τύπου βραχοσπηλιά που είναι εύκολο στην εξερεύνησή του, καθώς και άλλα δύο με σχήμα ανοικτού θόλου τα οποία μικρότερα, εύκολα και επίσης ωραία για φωτογράφιση.

Τέλος, το σπήλαιο που είναι σε σχήμα λούκι ειναι εφικτό στην ανάβασή του όμως μόνο με την βοήθεια των συνοδών μας. Αυτό είναι σχετικά στενό και με σχήμα μακρόστενο και όρθιο. Για τους λάτρεις της περιπέτειας η ανάβασή του είναι μια πολύ ωραία εμπειρία και παρότι είναι στενό, απο το εσωτερικό της έχει ωραία θέα η οποία φυσικά παίρνει το σχήμα του βράχου!

Δέν χρειάζεται φακός για τα σπήλαια.

Η ανάβαση στα σπήλαια δέν είναι υποχρεωτική για όσους δέν θέλουν να ανέβουν.

Μετά απο τα σπήλαια έχουμε ήδη χάσει αρκετό υψόμετρο και συνεχίζουμε απο κατηφορικό μονοπάτι παρόμοιο με αυτό που ξεκινήσαμε, όμως με το χαρακτηριστικό της πυκνής χλωρίδας απο ποικιλία φυτών όπως ήταν η αρχή της όλης διαδρομής.

Συνεχίζοντας, ο καθένας μπορεί να επιλέξει εάν θα φάει σε εστιατόριο στα Καμένα Βούρλα ή θα περάσει τον υπόλοιπο χρόνο στα κοντινά θερμά λουτρά με φαγητό που έχει φέρει απο το σπίτι.

Απορίες; Επικοινώνησε μαζί μας!

Υποχρεωτικός εξοπλισμός

 • Ένα απλό σακίδιο.
 • Ένα-δύο σνάκ για τον δρόμο (Μπάρες, ξηροί καρποί, τοστ κτλ)
 • 1.5 λίτρα νερό ΕΛΑΧΙΣΤΟ
 • Σακούλα για να μην αφήσουμε ούτε μπανανόφλουδα.
 • Παπούτσια πεζοπορικά ή ορειβατικά.
 • Ενα λεπτό αδιάβροχο σε περίπτωση ψιχάλας.
 • Ατομικό φαρμακείο.

Προαιρετικός εξοπλισμός

 • Γυαλιά Ηλίου
 • Μπατόν-μπαστούνια πεζοπορίας
 • Χαρτί υγείας και συναφή
 • Φωτογραφική μηχανή / φορτισμένο κινητό
 • Επιπλέον μπλούζα ή κάλτσες για αλλαγή

Δεν υπάρχουν παραπλανητικές φωτογραφίες. Όλες οι φωτογραφίες είναι απο προηγούμενες εξορμήσεις και αποτυπώνουν το μέρος που αφορά η πεζοπορία.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Κλείσε εγκαίρως την θέση σου ωστε να μην βρείς την εκδρομή ήδη γεμάτη!

Τί περιλαμβάνεται στην τιμή

 • Εκτενής μελέτη, προσεκτικός σχεδιασμός της διαδρομής. Oτιδήποτε άλλο αθέατο απαιτείται για την εκτέλεσή της όπως προκαταβολική ιχνηλάτηση.
 • Έξοδα μεταφοράς, οδηγού, διοδίων, συνοδών βουνού.
 • Μεταφορά με σύγχρονα και άνετα πούλμαν από και πρός τα σημεία επιβίβασης, μαζί με ενδιάμεσες στάσεις.
 • Συνοδεία της διαδρομής με όλα τα απαιτούμενα εργαλεία όπως ηλεκτρονικά μέσα πλοήγησης (gps), χάρτη κ.α.
 • Παρακολούθηση όλου του γκρούπ απο την αρχή έως το τέλος απο την ομάδα μας. Υποστήριξη σε δύσκολα σημεία. Άμεση επικοινωνία με ασυρμάτους για οποιοδήποτε θέμα προκύψει. Εξασφάλιση οτι ακόμα και οι τελευταίοι θα συνοδευτούν με ασφάλεια.
 • Όλη η διαδρομή υποστηρίζεται από τουλάχιστον τρείς έμπειρους συνοδούς βουνού.
 • Εκτενές φαρμακείο και είδη πρώτων βοηθειών-διάσωσης.
 • Πιστοποιημένη νοσηλεύτρια στο πλευρό της ομάδας για επείγοντα.
 • Ασφάλιση αστικής ευθύνης Συνοδών και Συνοδευόμενων.
 • Ασφάλιση προσωπικών ατυχημάτων Συνοδών και Συνοδευόμενων.
 • Νόμιμη πρόσληψη Συνοδών.
 • ΦΠΑ και νόμιμα παραστατικά.

Τί δεν περιλαμβάνεται στην τιμή

 • Φαγητό κατά την μεταφορά, κατά την διαδρομή και μετά το τέλος της.
 • Ότι δεν αναφέρεται ρητά.

Δέσμευση θέσης

Οι κρατήσεις ειναι ΑΤΟΜΙΚΕΣ. Θα πρέπει να γίνει ξεχωριστή κράτηση και πληρωμή για τον κάθε συμμετέχοντα.Μόλις επιλέξεις το εισιτήριό σου θα πρέπει να πάς στο καλάθι και να προχωρήσεις στην πληρωμή.Η θέση σου θα έχει κλείσει μόλις η πληρωμή ολοκληρωθεί!Το σημείο συνάντησης θα σου αποσταλεί με email την Παρασκευή το βράδυ πρίν την πεζοπορία μαζί με επιπλέον πληροφορίες!Αν συνοδεύεις παιδί η κράτηση του γίνεται στην δική σου αίτηση (δες παρακατω)

Δέν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα εισιτήρια